AMSTERDAM/BELFAST - In een katholieke wijk in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast zijn donderdag na een optocht van de protestantse Oranjeorde rellen uitgebroken.

De ongeregeldheden braken vrijwel meteen uit nadat de Oranjemannen langs de wijk Ardoyne waren gelopen.

Gemaskerde mannen en jongeren duwden een brandende auto richting de politie. Een pantservoertuig van de politie duwde de auto aan de kant, waarna een waterkanon het vuur doofde en zijn spuiten vervolgens op relschoppers richtte die stenen en flessen gooiden.

Protestanten

Tienduizenden Noord-Ierse protestanten namen deel aan de traditionele Oranjemarsen. De marsen zorgen elk jaar voor veel spanningen in Noord-Ierland. Uren voor de start van de marsen werden acht Ierse nationalisten opgepakt.

Tientallen mannen en jongens hadden woensdagavond in het katholieke westen van Belfast de confrontatie met de oproerpolitie gezocht. Ze gooiden met flessen en stenen en verscheidene agenten raakten lichtgewond.

De onrust laaide op toen tienduizenden Noord-Ierse protestanten woensdagavond bijeenkwamen bij de vreugdevuren die de nacht voor de marsen worden ontstoken.

De Noord-Ierse protestantse Oranjeorde houdt jaarlijks op 12 juli parades door Belfast. De Oranjemannen herdenken hiermee de zeventiende-eeuwse overwinning van de Nederlandse protestant Willem III op de Engelse katholieke koning Jacobus II.

Bij de Noord-Ierse katholieken wekken deze marsen veel wrevel, omdat zij deels door katholieke wijken voeren.

Comissie

Dit jaar heeft een door de Britse regering aangestelde commissie geprobeerd de confrontaties tot een minimum te beperken door de Oranjeorde drie uur eerder dan normaal door de wijk te laten lopen.

Ook begint een tegendemonstratie door inwoners van Ardoyne anderhalf uur later. De leiders van de mars zeiden in eerste instantie dat het logistiek onmogelijk was om eerder door de wijk te trekken, maar woensdagavond meldden ze dat ze een oplossing hadden gevonden om confrontaties te vermijden.

Ze wilden niet zeggen wat hun oplossing inhoudt, wat bij veel katholieken voor een ongemakkelijk gevoel heeft gezorgd.

Oplossing

"Niemand weet zeker wat hun vreedzame oplossing inhoudt. Hun vreedzame oplossing is misschien wel iets wat het nog erger maakt", zei Dee Fennell, woordvoerder van de groep inwoners van Ardoyne die een tegendemonstratie heeft gepland.

Gerry Adams, leider van de Ierse nationalistische partij Sinn Fein, heeft beide kampen opgeroepen om gevechten met de politie te vermijden. Hij zei dat de kern van het probleem de weigering is van de leden van de Oranjeorde om rechtstreeks te onderhandelen met de tegenstanders uit de katholieke wijken.

Lees de laatste Twitterberichten hierover op NULive

Rellen Belfast