DEN HAAG - Ratko Mladic is donderdag tijdens zijn proces voor het Joegoslavië-Tribunaal onwel geworden.

De zaak is voor de hele dag geschorst. Onduidelijk is wanneer Mladic weer in de rechtszaal kan zijn.

Mladic was meer dan 5 minuten onaanspreekbaar, nadat hij onwel was geworden. Hij kon niet praten, zijn ogen niet openen en niet opstaan.

Dit heeft zijn advocaat, Branko Lukic, gezegd. Mladic had krampen in zijn rechterbeen, rechterarm en maag. Later zei hij tegen zijn advocaten dat de symptomen hem herinnerden aan de drie beroertes die hij eerder heeft gehad.

Mladic is naar een Nederlands ziekenhuis gebracht, maar Lukic weet niet waar naartoe. Volgens de Servische advocaat wordt dat om veiligheidsredenen altijd geheim gehouden. De verdediging komt er dan pas later achter.

Bekijk de beelden:

Zitting

De zitting wordt in elk geval vrijdagochtend hervat, met of zonder Mladic. De verdachte heeft het recht bij de getuigenverhoren aanwezig te zijn. Als Mladic verstek laat gaan, buigen de rechters zich met aanklagers en verdediging over de ontstane situatie.

De 69-jarige Mladic kwakkelt met een zwakke gezondheid. Zo heeft hij enkele beroertes gehad.

De oud-legerleider staat terecht wegens onder meer genocide na de val van Srebrenica. Het proces begon op 16 mei, deze week is gestart met de eerste getuigenverhoren.

Verlamd

Toen de voormalige Bosnisch-Servische legerleider na zijn arrestatie vorig jaar voor het eerst in de rechtszaal verscheen, had hij moeite met praten. Ook klaagde hij dat zijn rechterlichaamshelft deels verlamd was.

Later dankte hij de Nederlandse artsen voor de goede medische behandeling. Hij kwam de laatste tijd in de rechtszaal duidelijk opgeknapt over en begon op een gegeven moment ook zijn rechterhand weer te gebruiken om mee te schrijven.

Officieel doet het tribunaal geen mededelingen over de medische gegevens van Mladic. In welingelichte kringen verluidt dat hij meerdere keren in een Nederlands ziekenhuis is geweest, onder meer wegens een longontsteking.

Achtergrond: De val van Srebrenica

Alles over het proces tegen Ratko Mladic