DAMASCUS - De organisatoren van de demonstraties tegen het regime van de Syrische president Bashar al-Assad hebben zich gekeerd tegen de internationale bemiddelaar Kofi Annan.

Zij hebben de Syriërs donderdag opgeroepen vrijdag te betogen onder het motto: 'Weg met Kofi Annan, de dienaar van Assad en Iran'.

Annan sprak de afgelopen dagen zowel met Assad als met de leiders van Iran, die hij wil betrekken bij de pogingen om een einde aan het geweld in Syrië te maken.

De veiligheidsdiensten hebben donderdag voor het eerst mortiergranaten afgevuurd op een buitenwijk van Damascus. Dat was nog niet eerder gebeurd sinds de opstand tegen Assad in maart vorig jaar begon.

Clusterbommen

De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch beschuldigde de regering in Damascus er donderdag van clusterbommen te gebruiken tegen de oppositie in de provincie Hama. Dat zou blijken uit twee video-opnamen, die dinsdag op internet zijn verschenen.

Clusterbommen zijn zeer omstreden omdat zij veel burgerslachtoffers veroorzaken. Sinds mei 2008 hebben meer dan 100 landen ze verboden. Syrië zit daar niet bij.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier