AMSTERDAM - De kapitein van de Costa Concordia zegt dat hij vlak voordat het cruiseschip bij het Italiaanse eiland Giglio op de rotsen liep door een telefoongesprek werd afgeleid.

In een dinsdag uitgezonden interview met de particuliere televisiezender Canale 5 zegt kapitein Francesco Schettino dat de aanvaring op 13 januari een 'banaal ongeluk' was waarin het noodlot een rol vervulde.

Het was alsof de apparatuur en de bemanning een black-out hadden, aldus Schettino. Hij benadrukte dat niet hij, maar een lagere officier het bevel voerde toen de eerste problemen met het 290 meter lange schip zich voordeden.

Schettino zei dat hij zichzelf verwijt dat hij zich door het telefoontje van iemand op het eiland heeft 'laten afleiden'.

Met een scheur in de romp begon de Costa Concordia water te maken, om uiteindelijk te kapseizen. Bij het ongeluk verloren 32 van de ongeveer 4200 opvarenden het leven.

Vervolging

De voormalige kapitein en een aantal andere officieren hangt een strafrechtelijke vervolging boven het hoofd wegens dood door schuld.

Ze zouden het ongeluk hebben veroorzaakt en de evacuatie van passagiers rommelig hebben aangepakt. Schettino verliet bovendien het cruiseschip toen er nog honderden mensen op zaten.

Resultaten

Onderzoekers van de scheepsramp presenteren op 21 juli hun resultaten. Italiaanse media kregen al van betrokkenen te horen dat er van alles mis was op het schip.

Zo waren tussendeuren die gesloten moesten zijn open waardoor het water zich snel door het schip kon verspreiden. Kaarten aan boord deugden niet en een aantal instrumenten was stuk.