KABUL - De Verenigde Staten geven Afghanistan speciale privileges. Het land krijgt de status van ‘belangrijke bondgenoot buiten de NAVO’, net zoals onder meer Pakistan, Israël en Japan.

Praktisch gezien betekent die status onder meer dat het land gemakkelijker defensiematerieel van de Amerikanen kan kopen.

Minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton maakte het besluit zaterdag bekend tijdens een onaangekondigd bezoek aan het Aziatische land.

Ze bezoekt president Hamid Karzai voorafgaand aan een internationale conferentie over ontwikkelingshulp aan Afghanistan, die zondag in Japan wordt gehouden.

Onmiddellijk

De nieuwe status in de betrekkingen tussen Afghanistan en de VS gaat onmiddellijk in. De overeenkomst vormt de basis voor de samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid na 2014. Dan trekken de Amerikaanse troepen zich terug uit Afghanistan.

Voor de Afghaanse regering is het een belangrijk weekend. President Karzai hoopt op de conferentie van zondag 4 miljard dollar aan hulpgeld op te halen bij 70 landen.

Afghanistan heeft het geld hard nodig om overeind te blijven: de zwakke Afghaanse economie draait na decennia van oorlog voor het overgrote deel op donorgeld.

Steun

Donoren op een belangrijke conferentie over Afghanistan zullen zondag in Tokio 16 miljard dollar aan steun voor Afghanistan uittrekken tot 2015. Dat zei de Japanse minister van Buitenlandse Zaken Koichiro Gemba.

Japan zal 3 miljard dollar bijdragen, naast de 1 miljard dollar voor buurlanden van de door oorlog verscheurde natie, zei hij. Deze bijdrage moet volgens de minister voldoende zijn om het gat te dichten in de begroting die nodig is voor de ontwikkeling van het land.