DEN HAAG - Het Israëlische nederzettingenbeleid in de Jordaanvallei leidt tot armoede bij de Palestijnen en vernietigt de levensvatbaarheid van een toekomstige Palestijnse staat.

Dat staat te lezen in een rapport dat ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib donderdag heeft gepubliceerd.

Het rapport komt een week voordat de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso, Israël en de Westelijke Jordaanoever bezoekt.

De Europese Unie en de lidstaten zijn de grootste handelspartners van Israël en de grootste donoren van de Palestijnen. Oxfam Novib roept hen op Israël onder druk te zetten om de bouw van nederzettingen te staken en de sloop van Palestijnse huizen stop te zetten.

Kolonisten

86 procent van het land in de Jordaanvallei is in bezit van de Israëlische kolonisten, hoewel die maar 13 procent van de bewoners van de vallei vormen.

Voor de Palestijnse bevolking betekenen de nederzettingen dat hun mogelijkheden om huizen te bouwen worden beperkt en zij minder landbouwgrond en water tot hun beschikking hebben. Vele Palestijnse boeren komen daardoor moeilijk rond.

Graanschuur

De Jordaanvallei zou de graanschuur van de Palestijnen kunnen worden. Als de beperkingen in de Jordaanvallei voor hen worden opgeheven, kan de Palestijnse economie maar liefst 1 miljard dollar aan extra inkomsten genereren.

Op dit moment hebben de Israëlische kolonisten industriële boerderijen opgezet die hoogwaardige gewassen voor de lokale markt en het buitenland produceren. Hun groei wordt mede mogelijk gemaakt door Israëlische overheidssubsidies.