BRUSSEL - De twee oude kerncentrales in het Belgische Doel, net over de grens bij Zeeuws-Vlaanderen, blijven toch niet langer open.

De Belgische regering heeft woensdag een streep gezet door dat plan van staatssecretaris Melchior Wathelet (Energie).

De staatssecretaris had dinsdag voorgesteld om de centrales uit 1975 een jaar langer in stand te houden dan gepland. Dat leidde tot boze reacties van milieuorganisatie Greenpeace.

De regering besloot wel om de even oude kerncentrale in het Waalse Tihange 10 jaar langer open te houden dan gepland: tot 2025. Dat moet voldoende elektriciteit voor de Belgen opleveren.

Kernrampen

Locoburgemeester Glenn de Kraker van de Zeeuws-Vlaamse gemeente Hulst, die vlak bij Doel ligt, ''betreurt het eerder sluiten van de kerncentrales heel erg’’. Er werken veel Hulstenaren in de centrales en bij toeleveringsbedrijven. ''Dit soort hightechbedrijven zijn goede werkgelegenheid voor onze gemeente.’’

Angst voor mogelijke kernrampen is er niet in Hulst, volgens De Kraker, hoewel nergens in Nederland zo veel jodiumpillen zijn afgehaald als in Hulst. ''We zijn opgegroeid met de centrale naast de deur. Wij hebben alleen ervaring met storingen, zoals elektriciteit en gas, en bereiden ons graag goed voor.’’

Kerncentrale Doel