AMSTERDAM - De militaire helikopter die Libische strijders vorig jaar op het strand in Sirte overmeesterden is vorige week aangekomen in Nederland.

Dat meldt dinsdag het ministerie van Defensie, dat een foto meestuurde waarop is te zien dat het toestel enorme schade heeft op gelopen.

De boordhelikopter van het marinefregat Hr. Ms. Tromp viel vorig jaar februari in handen van aanhangers van de later gelynchte Libische dictator Muammar Kaddafi.

Toen het toestel op het strand bij de stad Sirte landde om een Nederlander te evacueren, belandde het in handen van Kaddafi-getrouwe troepen.

Gevangen

Drie Nederlandse militairen werden een kleine twee weken gevangen gehouden. Ook de Nederlandse evacué en een Zweedse vrouw die wilde meevliegen werden gevangengenomen. De Nederlander en de Zweedse werden een paar dagen later overgedragen aan de Nederlandse ambassade in Tripoli.

De helikopter heeft een jaar op het strand gestaan. In februari werd het toestel al overgebracht naar Tripoli, waar het werd klaargemaakt voor civiel zeetransport naar Nederland.

Eerder liet minister van Defensie Hans Hillen weten dat het terughalen van de militaire helikopter 21 duizend euro zou kosten. De gestripte helikopter is niet meer vliegwaardig. Het toestel was al afgeschreven. De Lynx-boordhelikopter wordt nu verder ontmanteld en verschroot.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier