JAKARTA - Indonesië koopt gevechtstanks van het type Leopard 2A6 niet van Nederland, maar van Duitsland. Dat heeft de Indonesische onderminister van Defensie, Sjafrie Sjamsoeddin, maandag gezegd.

Hij zei volgens The Jakarta Post dat de keuze voor Duitsland is gemaakt omdat dat land meer zekerheid biedt inzake onder meer de levering, de tijdsduur en de aantallen. Jakarta wil tot 100 tanks aanschaffen. Sjafrie voegde eraan toe dat de gesprekken met Nederland zijn gestopt.

De Nederlandse regering wilde graag 80 overtollige Leopard-tanks van hetzelfde type kwijt aan Indonesië.

Maar een meerderheid in de Tweede Kamer was tegen de export van het wapentuig wegens mensenrechtenschendingen in de voormalige kolonie. Vooral de situatie in Papua baarde veel partijen zorgen.

Bezwaar

De regering zag geen bezwaar tegen de verkoop, onder meer omdat de mensenrechtensituatie in Indonesië sterk verbeterd is. De deal voldeed bovendien aan de wapenexportregels van de EU. Verder had de Indonesische regering toegezegd de tanks op Java te stationeren en niet in Papua.

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken wilde nog niet reageren op het besluit van Jakarta. Nederland en Indonesië willen de banden graag aanhalen en de verkoop van de tanks zou hier goed in passen, stelde Rosenthal onlangs in een debat met de Kamer.

Hij zei toen dat een nee tegen de transactie ''internationaal niet begrepen zou worden'' en een ''lastige situatie'' zou opleveren.

Bezuinigingen

Het ministerie van Defensie moet van de gevechtstanks af, omdat het bijna een miljard euro moet bezuinigen. De opbrengst van de verkoop van de Leopards (circa 200 miljoen) wilde het departement gebruiken voor de aanschaf van onbemande vliegtuigjes.

De eerste 15 opgeknapte tanks worden in oktober in Indonesië verwacht. Ze blijven uit Duitsland komen tot halverwege 2014, aldus de onderminister. Er is volgens hem 280 miljoen dollar (222 miljoen euro) met de koop gemoeid.

Betreuren

Het ministerie van Defensie betreurt het zeer dat Indonesië gekozen heeft voor de aanschaf van Duitse tanks in plaats van Nederlandse. Dat meldde een woordvoerder maandag.

Nederland loopt volgens de zegsman niet alleen een fors bedrag mis, maar ook de kans om de relatie met Indonesië te versterken. Het ministerie maandag officieel op de hoogte gesteld van het Indonesische besluit.

'Stop verkoop'

Het kabinet moet Duitsland met klem verzoeken geen tanks te verkopen aan Indonesië. Dat vindt Tweede Kamerlid Arjan El Fassed van GroenLinks. Hij diende eerder een motie in waarin de Kamer zich uitsprak tegen de verkoop van Nederlandse Leopardtanks aan Indonesië, omdat het land zich schuldig maakt aan schendingen van de mensenrechten.

Volgens El Fassed is het de ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Hans Hillen (Defensie) aan te rekenen dat Duitsland wel in zee gaat met Indonesië.

''Doordat het demissionaire kabinet het besluit 'in beraad' houdt en heeft verzaakt om andere EU-landen op de hoogte te brengen van een afwijzing, laat het ruimte bestaan voor Duitsland om de tanks wel te verkopen'', stelt El Fassed.