AMSTERDAM - De opbrengst van de Giro 555-actie voor slachtoffers van de voedselcrisis in de Hoorn van Afrika is volledig besteed.

Dit melden de Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) maandag.

De actie, die op 11 juli 2011 startte heeft 25 miljoen euro opgeleverd. Het geld is besteed aan voedsel, medische hulp, water en sanitaire voorzieningen.

Door extreme droogte, stijgende voedselprijzen en conflicten werden vorig jaar zomer miljoenen mensen in Kenia, Ethiopië en Somalië met honger en ondervoeding geconfronteerd.

Structurele oplossingen

Naast noodhulp zijn er ook structurele oplossingen geboden, zo meldt de SHO. Inwoners hebben hulp gekregen bij het zaaien van nieuwe gewassen, er zijn waterputten en -reservoirs gebouwd en de inwoners hebben adviezen gekregen over het omgaan met extreme droogte.

De organisaties hebben geprobeerd de inwoners zoveel mogelijk zelfstandig te laten oppakken. De SHO meldt dat er onder meer landbouwgereedschappen en vee beschikbaar worden gesteld, zodat de inwoners zelf het land kunnen opbouwen.

De inwoners hebben van de SHO adviezen gekregen over het omgaan met vee en land op momenten van extreme droogte. Op deze manier hopen de organisaties dat de inwoners bij extreme droogte zoveel mogelijk zelf kunnen en er minder last van zullen ondervinden.

Blijven

De betrokken organisaties zullen voorlopig in de Afrikaanse landen blijven werken. Veel van de organisaties waren al aan het werk in de landen toen de noodsituatie ontstond. Deze organisaties zullen hulp blijven bieden in het getroffen gebied.

Onder meer Cordaid Mensen in Nood, Oxfam Novib, het Nederlandse Rode Kruis en Unicef Nederland namen deel aan de actie.

Lees alles over de hongersnood in Afrika in onze special

Hoorn van Afrika