AMSTERDAM - Enrique Peña Nieto van de Institutioneel Revolutionaire Partij (PRI) heeft een flinke voorsprong in de eerste officiële tellingen van de Mexicaanse presidentsverkiezingen.

Dat meldt persbureau Reuters maandag. Vertrekkend president Felipe Calderon heeft Peña Nieto al gefeliciteerd met zijn overwinning.

De charismatische favoriet nam het op tegen Josefina Vázquez Mota van de centrumrechtse Partij van Nationale Actie (PAN) en de linkse kandidaat Andres Manuel Lopez Obrador.

De PRI regeerde Mexico 71 jaar, totdat de partij in 2000 verloor van de PAN. Peña Nieto heeft beloofd orde op zaken te stellen in de door drugsoorlogen verscheurde steden en dorpen.

Favoriet

Bijna 80 miljoen Mexicanen konden zondag hun stem uitbrengen op onder meer de nieuwe president en volksvertegenwoordiging. De PRI is al geruime tijd de gedoodverfde favoriet om de verkiezingen te winnen. Veel kiezers zijn ontevreden over de teleurstellende economische groei van de afgelopen jaren.

De PRI is niet onomstreden. De autoritaire partij werd decennialang geassocieerd met vriendjespolitiek, verkiezingsfraude en smeergeld.

Derde plek

De PAN, die met de voormalig minister van Onderwijs de eerste vrouwelijke president van Mexico wilde leveren, eindigde op de derde plek.

De officiële uitslag wordt over enkele uren verwacht.

Mexicaanse presidentsverkiezingen