GENEVE - De deelnemers aan het overleg over Syrië in Genève zijn het erover eens dat er een overgangsregering van nationale eenheid in het Arabische land moet komen.

Dat heeft de internationale gezant Kofi Annan zaterdag na het overleg gezegd.

In de overgangsregering moeten zowel leden van de huidige regering als aanhangers van de oppositie zijn vertegenwoordigd. Zij moeten het met elkaars deelname aan de regering eens zijn.

Volgens Annan, die het overleg had georganiseerd, zijn de deelnemers het erover eens dat er ''onomkeerbare stappen'' naar zo'n overgangsregering moeten worden gezet en dat zij voor een vooraf bepaalde tijd aan de macht moet blijven.

Leden

Aan het overleg namen de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (Groot-Brittannië, Frankrijk, China, Rusland en de Verenigde Staten) deel, aangevuld met de regionale machten Turkije, Irak, Koeweit en Qatar.

Iran en Saudi-Arabië waren niet uitgenodigd. Teheran steunt de Syrische president Assad, de Saudi's staan achter de rebellen.

Opgetogen

De Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, is ''opgetogen'' over de resultaten van het overleg van zaterdag over Syrië. Het plan voor een overgangsregering in het Arabische land betekent dat president Bashar al-Assad niet hoeft af te treden.

Rusland is de belangrijkste bondgenoot van Assad. De deelnemers aan het overleg in Genève kwamen overeen dat er een overgangsregering van nationale eenheid moet komen waarin zowel leden van de regering als aanhangers van de oppositie zijn vertegenwoordigd.

Belangrijkste

Tegen journalisten zei Lavrov dat het belangrijkste element van de overeenkomst is dat er geen politieke oplossing aan de Syriërs wordt opgedrongen.

Lavrovs Amerikaanse ambtgenoot, Hillary Clinton, hamerde er tegenover journalisten juist op dat er in de overgangsregering geen plaats voor Assad is.

''Gezien het bloed aan zijn handen'' zal hij daarvoor nooit de instemming van de oppositie krijgen, zei zij. ''Wat wij hier hebben gedaan is de fictie wegnemen dat Assad en anderen met bloed aan hun handen aan de macht kunnen blijven.''

Rosenthal

''Wat Nederland betreft is er geen plaats voor Assad in het nieuwe Syrië.'' Dat zei minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken zaterdagavond in een reactie op het overleg over Syrië in Genève.

Rosenthal verwelkomt het overgangsplan en de oproep tot de vorming van een regering van nationale eenheid. Hij ondersteunt de oproep van de internationale gezant Kofi Annan om meteen tot uitvoering van het plan over te gaan.

''Het geweld zoals ook vandaag weer werd gepleegd, moet stoppen'', aldus de minister. Verder vindt Rosenthal het goed dat er geen stappen worden genomen die leiden tot verdere militarisering van het conflict.

''Ik herhaal dat militaire interventie niet aan de orde is. Alles wat leidt tot een volledig wapenembargo juich ik toe.''

Alles over de onrust in het Midden-Oosten