GENEVE - De wereldmachten lijken het ook zaterdag niet eens te worden over een oplossing voor de toestand in Syrië.

In Genève spraken ze over een voorstel van de internationale gezant Kofi Annan, maar de meningsverschillen blijven groot.

Annan had voorgesteld in Syrië een overgangsregering in het zadel te helpen. Die zou moeten bestaan uit volgers van de huidige president Bashar al-Assad en leden van de oppositie. De opstandelingen wezen het voorstel direct van de hand.

Ook Rusland is kritisch. Volgens Moskou betekent het Annan-plan dat president Assad moet vertrekken. Rusland noemde het ''een oplossing van buiten'' en zei dat Syrië zelf moet beslissen over het lot van de president.

Vermanend

In zijn openingstoespraak sprak Annan de wereldleiders zaterdag vermanend toe. ''De Syriërs zullen de grootste slachtoffers zijn.

Hun dood zal niet alleen te wijten zijn aan moordenaars op de grond, maar ook aan jullie onvermogen om meningsverschillen te overbruggen'', zei de vroegere VN-chef. Hij waarschuwde voor ''een ernstige internationale crisis'' in Syrië.

De landen die meepraten, zijn de vijf permanente leden van de VN-Veiligheidsraad (Groot-Brittannië, Frankrijk, China, Rusland en de Verenigde Staten) en de regionale machten Turkije, Irak, Koeweit en Qatar. Syriës bondgenoot Iran is niet uitgenodigd. Saudi-Arabië, dat de rebellen steunt, doet ook niet mee aan de onderhandelingen.

Rusland, Annan en de huidige VN-chef Ban Ki-moon wilden juist dat Iran en Saudi-Arabië zouden meepraten in Genève.