Egyptische president legt symbolische eed af

Caïro - De nieuw gekozen islamitische president van Egypte, Mohammed Mursi, heeft vrijdag een informele ambtseed afgelegd tijdens een toespraak voor aanhangers op het Tahrir-plein in de hoofdstad Caïro.

''Er is geen macht boven de macht van het volk'', verklaarde Mursi tegen een wild juichende menigte van tienduizenden mensen.

Mursi toonde respect aan de Egyptische moslims en christenen en zwoer zich symbolisch in als de eerst gekozen burgerlijke president van Egypte.

De nieuwe president won de verkiezingen eerder deze maand van de Egyptische ex-minister en ex-premier Ahmed Shafiq. Hij beloofde een ''burgerstaat'' en prees ''het plein van de revolutie, het plein van de vrijheid'' in wat hij noemde een toespraak tot ''de vrije wereld, Arabieren, moslims, de moslims van Egypte en de christenen van Egypte.''

Toespraak

Mursi's toespraak op het Tahrir-plein komt aan de vooravond van de officiële aflegging van de ambtseed.

''Ik zweer het republikeinse systeem te behouden en de onafhankelijkheid van Egypte te bewaren'', zei hij. De Moslim Broederschap van Mursi had opgeroepen tot een grote demonstratie onder het motto 'Dag van de overdracht van de macht.'

Abduhl Rahman

Mursi zei verder zich sterk te zullen maken voor de vrijlating van gedetineerden, inclusief die van Sheikh Omar Abdul Rahman, een blinde Egyptische geestelijke die levenslang gevangen zit voor zijn rol in de bomaanslag op het World Trade Center in 1993.

Abdul Rahman werd in 1995 veroordeeld voor deze aanslag, plannen voor andere aanslagen op onder andere de Verenigde Naties en een plan om de toenmalige Egyptische president Mubarak te vermoorden.

Beëdigd

Zaterdag zal Mursi worden beëdigd voor het Grondwettelijk Hof, zoals gevraagd door de heersende Egyptische militaire raad.

Na het afleggen van de eed zal Mursi nog steeds te kampen hebben met de Hoge Raad van de Strijdkrachten (SCAF), die ruime bevoegdheden houdt na het formeel overdragen van de macht.

Alles over Egypte en de onrust in het Midden-Oosten

Mursi legt symbolische eed af

Tip de redactie