LONDEN - De oprichter van onthullingswebsite WikiLeaks, Julian Assange, blijft zich verschansen in de ambassade van Equador in Londen en zal zich niet bij de politie melden voor zijn uitlevering aan Zweden. 

Dit meldde een woordvoerder van WikiLeaks vrijdag.

 Scotland Yard had de 40-jarige Australiër donderdag verzocht zich te melden bij een politiebureau op een datum en tijdstip van zijn keuze.

Op de vraag of hij de Ecuadoraanse ambassade zou verlaten, zei Assange donderdag in een telefonisch interview met de BBC-televisie : ''Ons advies is dat het asielrecht zowel internationaal als in eigen land voorrang heeft op de uitleveringswet.''

De ambassade bevestigde dat Assange in het pand blijft in het centrum van Londen. De regering van Ecuador wil de goede betrekkingen met de Britse regering voortzetten, maar tegelijk het asielverzoek van Assange kunnen beoordelen, liet de ambassade weten.

Verkrachting

Assange wordt geconfronteerd met beschuldigingen in Zweden voor aanranding en verkrachting van twee voormalige vrijwillige medewerksters van zijn website WikiLeaks. Hij vluchtte naar de Ecuadoraanse ambassade om uitlevering aan Zweden te voorkomen.

De Australiër vreest dat hij uiteindelijk in handen van de Verenigde Staten komt waar hem een zware straf wacht, omdat hij honderdduizenden vertrouwelijke diplomatieke documenten heeft openbaargemaakt.