SINT-PETERSBURG - De VN-organisatie Unesco heeft de Geboortekerk in Bethlehem op de lijst van werelderfgoed geplaatst.

Het Unesco-comité steunde vrijdag in Sint-Petersburg het voorstel van Palestijnse autoriteiten om een van de oudste kerken ter wereld op te nemen in de lijst. Ook de pelgrimsroute naar de kerk komt op de lijst.

De Geboortekerk is de meest bezochte trekpleister op de Westelijke Jordaanoever. Het gebouw trok vorig jaar 2 miljoen bezoekers.

De Geboortekerk dateert uit de 6e eeuw en is gebouwd op de plek waar Jezus zou zijn geboren. Het gebedshuis wordt gezamenlijk beheerd door de Rooms-Katholieke Kerk, de Grieks-Orthodoxe Kerk en de Armeens-Apostolische Kerk. Elke stroming heeft een eigen vleugel.

Bedreigd

Het was de eerste aanvraag van de Palestijnen sinds ze vorig jaar zijn toegelaten als lid van de VN-organisatie voor cultuur. Volgens de Palestijnse delegatie wordt de kerk bedreigd wegens de Israëlische bezetting van de Westelijke Jordaanoever.

Door de bouw van de Israëlische scheidingsmuur zijn al veel gebouwen met de grond gelijk gemaakt. De Israëlische delegatie zei dat deze beslissing van het comité een ''totaal politieke'' was.

Verheugd

De Palestijnse regering reageerde verheugd op het besluit. ''Deze mondiale erkenning van de rechten van het Palestijnse volk is een overwinning voor onze zaak en voor gerechtigheid'', aldus een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmud Abbas.

De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erakat sprak van een ''historische dag''. Hij noemde het besluit ''een stap op de lange weg naar wereldwijde erkenning van de Palestijnse staat binnen de grenzen van 1967 met Oost-Jeruzalem als hoofdstad''.

Politieke motieven

Volgens de Israëlische premier Benjamin Netanyahu was het besluit van Unesco ''gemotiveerd door politieke motieven en niet door culturele''. Ook de Verenigde Staten lieten weten teleurgesteld te zijn in het besluit van Unesco.

Geboortekerk Bethlehem is werelderfgoed