Mursi zaterdag beëdigd voor opperrechters

CAIRO - De tot president van Egypte gekozen conservatieve islamist Mohammed Mursi wordt zaterdag in Caïro beëdigd ten overstaan van de hoogste rechters van het land.

Dit berichtte vrijdag het gezaghebbende mediaconcern al-Ahram via zijn website.

Het besluit van donderdagavond om Mursi toch voor de magistraten te installeren, volgt op dagen van onzekerheid over de ceremonie.

Officieel moet de president voor het parlement worden beëdigd, maar dat hebben de opperrechters deze maand naar huis gestuurd, tot woede van onder anderen Mursi.

Hij spreekt vrijdag op het Tahrirplein in het centrum van Caïro tot de menigte aanhangers die zich er heeft verzameld.

Epicentrum

Het plein geldt als het epicentrum van de hervormingsgezinde beweging die met massale protesten in januari vorig jaar het einde inluidde van het dictatoriale bewind van president Hosni Mubarak.

Mubarak was de vierde generaal die president van Egypte was, sinds de militaire staatsgreep van juli 1952 en de afschaffing van de monarchie een jaar later. Mursi is de eerste burgerpresident van Egypte.

De feitelijke macht berust nog steeds bij de militairen onder aanvoering van maarschalk Tantawi, die Mubarak op 11 februari 2011 aan de kant schoof.

Amman

Een groep Jordaanse demonstranten heeft Mursi vrijdag geëerd. Zij droegen spandoeken door het centrum van de Jordaanse hoofdstad Amman.

Op de doeken stonden teksten te lezen als ''Egypte, gefeliciteerd. De revolutie heeft gewonnen'' en ''Zoon van de Broeders''.

Alles over de ontwikkelingen in Egypte

Alles over de situatie in het Midden-Oosten

Tip de redactie