DUBAI - Alleen de Syriërs zelf kunnen het conflict in hun land oplossen. Een oplossing die hun van buitenaf wordt opgelegd, is onaanvaardbaar.

Dat heeft de Syrische president Bashar al-Assad donderdag gezegd in een interview op de Iraanse staatstelevisie. ''Geen niet-Syrisch model is acceptabel, omdat alleen wij weten hoe het probleem op te lossen'', zei de president.

Over de relatie met buurland Turkije zei Assad dat er een verschil is tussen het standpunt van de autoriteiten in Ankara en het Turkse volk, dat veel sympathie voor Syrië zou koesteren.

De betrekkingen tussen Turkije en Syrië staan sinds kort op scherp. Syrië haalde vrijdag een Turks gevechtsvliegtuig neer op de zeegrens tussen beide landen.

Plicht

Assad zei verder dat zijn regering de plicht heeft ''terroristen in iedere hoek van het land te elimineren'' om de bevolking te beschermen. ''Wanneer je een terrorist uitschakelt, red je mogelijk de levens van tientallen, honderden of zelfs duizenden mensen.''

Het interview kwam op een moment van escalerend geweld in Syrië en oplopende spanningen met Turkije.

Westerse en Arabische landen bereiden zich intussen voor op een topontmoeting komende zaterdag in Genève in een poging tot een oplossing te komen voor de al 16 maanden durende crisis in Syrië.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten