DEN HAAG - Het proces tegen Radovan Karadzic gaat door. Er is geen reden om de voormalige president van de Bosnisch-Servische Republika Srpska nu al vrij te spreken.

Dit heeft voorzittend rechter Kwon O-gon van het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag donderdag bekendgemaakt.

Karadzic had eerder deze maand gevraagd om in dit stadium van de procedure al te worden vrijgesproken. Volgens hem hebben de aanklagers in het proces, dat in oktober 2009 begon, onvoldoende bewijs geleverd dat zou kunnen leiden tot een veroordeling.

Karadzic is onder meer aangeklaagd wegens genocide na de val van de Oost-Bosnische moslimenclave Srebrenica in 1995. Het Nederlandse VN-bataljon Dutchbat kon toen niet voorkomen dat het Bosnisch-Servische leger duizenden moslimmannen en -jongens doodde.

Volgens Kwon hebben de VN-aanklagers bewijs gepresenteerd dat erop wijst dat het Bosnisch-Servische leger een ''substantieel aantal burgers heeft gedood''.

Onvoldoende bewijs

Karadzic is slechts op één punt vrijgesproken. De rechters vinden dat er onvoldoende bewijs is om Karadzic te veroordelen voor volkenmoord elders dan in de buurt van Srebrenica.

Hij wordt niet langer vervolgd voor genocide in het district Prijedor, waar kampen lagen zoals Omarska, Keratern en Trnopolje. De tenlastelegging ten aanzien van Prijedor bevat nu alleen nog misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden.

De Karadzic-zaak is geschorst tot 3 september. Karadzic begint naar verwachting in oktober met zijn verdediging.