DEN HAAG - De Servische ultranationalist Vojislav Seselj moet 2 jaar de cel in, omdat hij vertrouwelijke informatie op zijn website heeft gezet en weigert die te verwijderen.

Dat heeft het Joegoslavië-Tribunaal donderdag bepaald. De rechters bevonden hem schuldig aan minachting van het hof. Daarvoor was Seselj in 2009 en 2011 ook al veroordeeld.

Seselj had op zijn website en in boeken informatie naar buiten gebracht over beschermde getuigen. Die hadden bij het Joegoslavië-Tribunaal belastende verklaringen afgelegd. In 2009 kreeg Seselj daar 15 maanden celstraf voor, vorig jaar 18 maanden.

Sadistische verkrachtingen

Seselj staat bij het Joegoslavië-Tribunaal terecht, omdat hij Servische paramilitairen zou hebben aangezet tot oorlogsmisdaden in voormalig Joegoslavië. Na opruiende toespraken van Seselj zouden de militairen zich schuldig hebben gemaakt aan honderden moorden, marteling, sadistische verkrachtingen en plundering.

Ook zouden ze dorpen hebben vernietigd en inwoners hebben gedeporteerd. De aanklagers hebben 28 jaar cel geëist tegen Seselj.