BAMAKO - Extremisten die zich de Beweging voor Eenheid en Jihad in West-Afrika (Mujao) noemen, hebben woensdag na een dag van hevige gevechten het hoofdkwartier van de Toearegstrijders in de stad Gao veroverd.

Een woordvoerder van Mujao zei dat zeker 21 mensen zijn omgekomen. Gao ligt 950 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bamako en is vrijwel de enige stad in het oosten van Mali.

Het noorden en oosten van het Afrikaanse land zijn in april in handen gekomen van Toearegrebellen en groepen jihadisten.

Zij verjoegen toen de regeringsgetrouwe troepen uit bijna twee derde van het land. De jihadisten, die westerse mogendheden als een branche van al-Qaeda zien, en de Toearegs staan elkaar steeds vaker naar het leven.

Beweging

De zegsman van de Mujao meldde dat zijn beweging het paleis van de gouverneur en de woning van een van de leiders van de Toearegrebellen heeft ingenomen. Zeker 40 Toearegs zouden gevangen zijn genomen. De Toearegleider, Ag Acherif, zou gewond zijn geraakt en in allerijl zijn geëvacueerd.

De hele regio wordt al lang geplaagd door strijders die smokkelarij en andere misdaden, zoals roof en ontvoering, combineren met hun versie van islamitisch extremisme.

Er zijn buitenlanders ontvoerd of verdwenen. In november werd bijvoorbeeld een Nederlander ontvoerd in Timboektoe, ook in het noordoosten van Mali.