HELSINKI - De bijeenkomst over de situatie in Syrië die zaterdag in Genève plaatsheeft kan een keerpunt zijn in de crisis in Syrië.

Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton woensdag gezegd. De Verenigde Staten steunen volgens Clinton het plan van Syrië-gezant Kofi Annan voor een politieke transitie.

Annan heeft volgens Clinton een 'concreet plan' opgesteld voor de transitie. "Wij menen dat het de grondslagen belichaamt die nodig zijn voor een politieke transitie in Syrië.

Een transitie die kan leiden tot een vreedzame, democratische en representatieve uitkomst, die de wil van het Syrische volk weerspiegelt", aldus de minister.

Steunen

Clinton hoopt dat Rusland en China het plan van Annan eveneens steunen. Ze zei dat de Syrische president Bashar Assad tot dusver 'heeft gesteund op de steun van Rusland en China in de VN-Veiligheidsraad om te voorkomen dat de internationale gemeenschap gezamenlijk actie onderneemt'.

"Als Kofi Annan in staat is om een routekaart naar een politieke transitie te presenteren die wordt gesteund door bijvoorbeeld Rusland en China, dan wordt daarmee een totaal ander signaal afgegeven", zei Clinton.

"Als hij in staat is om mensen zover te krijgen dat ze het plan steunen, terwijl ze zich eerder afzijdig hebben gehouden of het regime van Assad hebben gesteund of beschermd, dan is dat een hart onder de riem voor de oppositie."

Druk

Rusland meent dat het Westen de druk op de Syrische oppositie om in gesprek te gaan met de regering moet opvoeren. Moskou stelt dat de Syrische bevolking zelf moet bepalen hoe de toekomst van het land eruit gaat zien en waarschuwde dat het zich verzet tegen elk document waarin Assad wordt opgeroepen om af te treden.

De Russische minister van buitenlandse zaken Sergej Lavrov zei dat de bespreking in Genève 'gericht moet zijn op het creëren van omstandigheden door buitenlandse spelers die nodig zijn om een politiek proces in Syrië op gang te brengen'.

Proces

Lavrov meent dat tijdens de bespreking niet van tevoren de richting van het politieke proces moet worden bepaald en waarschuwde dat de conferentie niet gebruikt moet worden om toekomstige unilaterale acties te rechtvaardigen.

Het geweld in Syrië is net zo erg als of zelfs erger dan voordat op 12 april een staakt-het-vuren werd overeengekomen, zei Jean-Marie Guéhenno, Annans tweede man als VN-gezant voor Syrië, eerder woensdag tegen de VN-Mensenrechtenraad in Genève. Het is volgens hem duidelijk dat het zespuntenplan van Kofi Annan 'niet ten uitvoer wordt gelegd'.

Alles over de ontwikkelingen in het Midden-Oosten