AMSTERDAM - Máximo Altez, de advocaat van Joran van der Sloot, krijgt slechts een onkostenvergoeding voor zijn inspanningen.

De raadsman zegt kort sinds de belangen van de Nederlander weer te behartigen, omdat hij een goede relatie met hem en zijn moeder heeft.

Altez begon enige tijd na de aanhouding van Van der Sloot in juni 2010 als zijn advocaat. Van der Sloot en zijn raadsman gingen uiteindelijk uit elkaar, en gaven een financieel geschil op als reden.

De Nederlander zou geen geld meer hebben gehad om Altez te betalen. De advocaat stelt nu dat er iets anders speelde. "We hadden een verschil van inzicht over de te voeren strategie."

Veroordeeld

Raadsman José Jiménez Navarro nam de zaak over. Hij kon niet voorkomen dat Van der Sloot, ondanks een schuldbekentenis en een spijtbetuiging in de rechtszaal, in januari tot 28 jaar cel werd veroordeeld voor de moord op de 21-jarige Stephany Flores in een hotelkamer in Lima.

Hoewel de eis van het Openbaar Ministerie dertig jaar was, had Jiménez Navarro zijn cliënt voorgehouden dat hij vijftien jaar zou krijgen omdat hij had bekend. "Die andere advocaat moet zich verantwoorden voor het College van Advocaten in Lima want hij heeft hem misleid", zegt Altez.

De raadsman houdt vol dat de rechten van Van der Sloot vanaf het begin van de zaak zijn geschonden, omdat hij bijvoorbeeld tijdens de eerste verhoren geen beëdigde tolk tot zij beschikking had.

Gunstiger vonnis

Altez hoopt nu met een 'buitengewoon verzoek tot herziening' ervoor te zorgen dat de zaak in zijn geheel over wordt gedaan. Hij ziet dit als een laatste kans voor een gunstiger vonnis voor Van der Sloot. Er loopt ook nog een hoger beroep in de zaak, dat eerst moet worden afgewacht.

Alles over de zaak van Joran van der Sloot in ons dossier