GENEVE - De speciale VN-gezant voor Syrië, Kofi Annan, heeft opgeroepen zaterdag een speciale vergadering over Syrië in Genève te beleggen op ministersniveau.

Hij heeft hiervoor onder meer de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties uitgenodigd, een aantal buurlanden en de Europese Unie.

Deze landen moeten volgens Annan een speciale actiegroep voor Syrië vormen die een oplossing moet vinden voor het voortdurende geweld in het land.

Annan zei in een verklaring dat hij naast de vijf permanente leden van de Veiligheidsraad (Groot-Brittannië, Frankrijk, China, Rusland en de Verenigde Staten) en de Europese Unie ook Turkije, Koeweit, Irak en Qatar heeft uitgenodigd. Iran werd niet genoemd.

Uitnodiging

De Russische president Vladimir Poetin zei dinsdag dat Iran ook moet worden uitgenodigd voor een internationale bijeenkomst. Volgens de Russische president zou ''het proces worden bemoeilijkt'', als Iran niet meedoet.

De Verenigde Staten sloegen het voorstel van Poetin direct af, omdat de Iraanse aanwezigheid geen ''zinvolle bijdrage'' zou leveren, aldus een Amerikaanse regeringsfunctionaris.

Actiegroep

Het doel van deze zogenoemde Actiegroep voor Syrië is volledige uitvoering van het vredesplan voor Syrië om direct een einde te maken aan alle vormen van geweld, aldus Annan.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Hillary Clinton, heeft inmiddels laten weten zaterdag present te zijn. Volgens haar heeft Annan een routekaart ontwikkeld voor een machtswisseling ''die kan leiden naar een vreedzame, democratische en representatieve uitkomst die de wens van het Syrische volk weerspiegelt''.

Ook de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergej Lavrov, neemt deel.

Lees alles over de situatie in het Midden-Oosten