ANKARA - Turkije is niet van plan buurland Syrië aan te vallen, omdat dit land vorige week een Turkse straaljager had neergeschoten.

Dat heeft de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan woensdag gezegd, zo meldde het persbureau Anatolia.

''Als Turkse natie hebben we geen intentie om aan te vallen'', aldus Erdogan. Dinsdag zei hij nog dat de beschieting niet onbeantwoord blijft en Turkije ''vastberaden'' zal terugslaan.

Syrië haalde vrijdag een Turks toestel neer, dat neerstortte in de Middellandse Zee. Erdogan spreekt van een ''schandalige aanval'' en een ''vijandige daad'. De NAVO heeft de beschieting veroordeeld.

Instemming

De Turkse bevolking reageert over het algemeen met instemming op het besluit van de Turkse regering geen militaire wraakoefening tegen Syrië te beginnen, nadat het land afgelopen vrijdag een Turks vliegtuig had neergeschoten. In Turkse media wordt de reactie van de regering in de meeste kolommen afgewogen genoemd. Slechts een handvol Turken zou voor een gewapend conflict zijn.

Volgens onderzoekbureau ANAR zou, gebaseerd op opinies in jaren van eerder onderzoek, maar maximaal 5 procent van de Turken voor een oorlog met Syrië zijn. Eind van de week wordt de uitslag van een lopend onderzoek naar steun voor een militair conflict verwacht.

Direct conflict

Uit een ander onderzoek, gedaan vóór het incident met het vliegtuig, bleek dat 12 procent van de Turken voor een ingrijpen door Turkije in Syrië is om de Syrische bevolking te beschermen tegen de harde hand van president Assad. Dat is echter iets anders dan een oorlog vanwege een direct conflict tussen beide landen.

Turkije vecht al 30 jaar tegen de gewapende Koerdische afscheidingsbeweging PKK. Die strijd kost nog altijd veel levens van militairen. Niet veel Turken zitten te wachten op nog een conflict dat jonge dienstplichtige soldaten het leven kan kosten.

Lees alles over gebeurtenissen in Syrië in ons dossier