GENEVE - Syrische regeringstroepen hebben de laatste drie maanden op een alarmerende wijze mensenrechten geschonden, onder andere met executies.

Dat meldden onderzoekers van de Verenigde Naties woensdag. Ze hadden ook diverse meldingen gekregen van moorden door gewapende leden van de oppositie.

Speciale gezant Kofi Annan wil zaterdag een internationale bijeenkomst over Syrië in Genève beleggen. Doel is om te komen tot een politieke oplossing voor het door geweld geteisterde land.

De onderzoekers van de VN onder leiding van Paulo Pinheiro rapporteerden dat ze niet met zekerheid hebben kunnen achterhalen wie verantwoordelijk is geweest voor het bloedbad in de stad Houla in mei, waar zeker 108 mensen de dood vonden. Maar de onderzoekers meldden ook dat troepen ''loyaal aan de regering'' het gedaan kunnen hebben.

De situatie in Syrië is volgens de onderzoekers gevaarlijk en verslechtert met de dag. Pinheiro heeft afgelopen weekeinde in Damascus gesproken met Syrische autoriteiten. Het team van de Braziliaan werd in september door de VN in het leven geroepen om schendingen van de mensenrechten in Syrië in kaart te brengen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier