BEIROET - Een aanslag op een pro-Syrisch televisiestation heeft woensdag zeven werknemers het leven gekost.

''Gewapende mannen bestormden het hoofdkwartier van televisiestation al-Ikhbariya, plaatsten explosieven en doodden zeven mensen'', aldus minister van Informatie al-Omran Zohbi.

De daders plunderden de studio's die totaal vernield waren. ''Dit is tot nu toe het ergste bloedbad tegen de media. Een executie van journalisten en bewakingspersoneel'', benadrukte de minister.

''Dit kwam niet uit het niets'', voegde hij eraan toe, wijzend naar de Europese Unie die sancties heeft afgekondigd tegen regeringsgezinde media. Na de aanslag vervolgde het station de uitzendingen.

''Al degenen die aanzetten tot geweld, die campagne voeren tegen Syrië, of het nu media zijn, ambtenaren of de VN-Veiligheidsraad en in het bijzonder al degenen die de aanwezigheid van gewapende burgers negeren, moeten de volledige verantwoordelijkheid dragen voor deze misdaad'', zei Zohbi.

Niet onpartijdig

Syrië heeft Arabische en Westerse regeringen er herhaaldelijk van beschuldigd in het conflict dat in maart vorig jaar uitbrak, niet onpartijdig te zijn en de groeiende aanwezigheid van gewapende rebellen te negeren.

Hoewel al-Ikhbariya een private onderneming is, beweren tegenstanders van president Bashar al-Assad dat het station de spreekbuis is van het Syrische regime. Het voorval laat volgens waarnemers zien dat de president de controle over zijn eigen staatsinstellingen in toenemende mate verliest.

In een toespraak dinsdagavond verklaarde Assad dat zijn land in een staat ''van echte oorlog is''. Hij voegde eraan toe dat alle maatregelen worden genomen ''deze oorlog de winnen''.

Alles over de toestand in Syrië in ons dossier