BOEKAREST - De Roemeense oud-premier Adrian Nastase is dinsdag per ambulance van een ziekenhuis overgebracht naar een gevangenishospitaal.

Dat gebeurde nadat een rechtbank in Boekarest had geoordeeld dat er geen enkele belemmering was om hem naar een gevangenis te brengen.

Nastase werd vorige week woensdag in het ziekenhuis opgenomen na een mislukte zelfmoordpoging. Hij schoot zich in zijn keel, toen twee agenten hem naar de gevangenis wilden brengen. Hij werd de volgende dag geopereerd.

Nastase (62) werd begin dit jaar tot 2 jaar gevangenisstraf veroordeeld voor omkoperij.

De rechtbank achtte bewezen dat de 61-jarige sociaaldemocraat, die van 2000 tot 2004 de Roemeense regering leidde, omgerekend 1,7 miljoen euro wegsluisde voor de verkiezingscampagne van 2004.

Onderzoek

De Roemeense justitie onderzoekt ook de rol van drie agenten en een arts. Zij zouden Nastase hebben geholpen de cel te ontlopen.

De arts, Stefan Bradisteanu, is een van de bekendste chirurgen in het Oost-Europese land. Hij zou de gezondheidstoestand van Nastase somberder hebben voorgesteld dan die in werkelijkheid was.

Zelfmoordpoging ex-premier Roemenië