AMSTERDAM - Er moeten strengere regels komen voor de verkoop van wapenonderdelen om het omzeilen van wapenembargo's te voorkomen. Dat stelt Oxfam Novib woensdag.

De regels moeten volgens de ontwikkelingsorganisatie worden opgenomen in het Wapenhandelverdrag waarover in juli wordt onderhandeld door de VN.

Het gebrek aan controle op de handel in onderdelen maakt het mogelijk wapenembargo's te omzeilen, zo stelt de organisatie.

"Tanks, vliegdekschepen en geweren worden in stukken verkocht door verschillende landen, zonder dat er vragen worden gesteld over het gebruik," aldus Eveline Rooijmans, humanitair beleidsadviseur bij Oxfam Novib.

Ze stelt dat er 'loopholes' ontstaan als de verkoop van onderdelen niet wordt vastgelegd in het verdrag, "waardoor een vliegdekschip niet in zijn geheel verstuurt kan worden, maar wel in delen."

Eindgebruik

Volgens de organisatie moet er controle komen op het eindgebruik. "Nederlandse bedrijven exporteren onderdelen voor F16 gevechtsvliegtuigen naar de Verenigde Staten. Daar worden de onderdelen bij elkaar gebracht en uitgevoerd naar landen als Egypte en Pakistan. De Nederlandse overheid zou vergunningen voor wapenexport naar die landen waarschijnlijk niet leveren, maar bij indirecte levering wordt niets gevraagd."

Tussen 2005 en 2006 kocht Zimbabwe 12 K8 Trainingsvliegtuigen van China. De onderdelen van de vliegtuigen kwamen uit Groot-Brittannië, de Verenigde staten en Oekraïne.