ANKARA - Turkije zal ''vastberaden terugslaan'' nadat Syrië een van zijn straaljagers uit de lucht heeft geschoten. De beschieting blijft niet onbeantwoord, zei premier Recep Tayyip Erdogan dinsdag in het parlement.

Volgens Erdogan zal het Turkse leger voortaan reageren op elke ''schending'' aan de grens met Syrië, maar hij maakte niet duidelijk hoe.

De premier zei dat Turkije verstandig reageert op het incident, maar dat moet volgens hem niet worden gezien als zwakte.

Syrië haalde vrijdag een Turks gevechtsvliegtuig neer bij de grens. Het toestel stortte in de Middellandse Zee, de twee piloten zijn nog niet gevonden. Erdogan spreekt van een ''schandalige aanval'' en een ''vijandige daad''.

NAVO

Na een oproep van NAVO-lid Turkijke hebben de 28 lidstaten dinsdag overlegd in Brussel.

Secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen maakte na afloop van het beraad bekend dat de NAVO de Syrische actie krachtig veroordeelt en onacceptabel noemt.

"Het is opnieuw een voorbeeld van het disrespect van de Syrische autoriteiten voor internationale normen, vrede en veiligheid, en menselijk leven," aldus de verklaring.

Bekijk de verklaring van Rasmussen

Voorkomen

Het bondgenootschap verwacht dat Syrië alle noodzakelijke stappen neemt om dergelijke incidenten in de toekomst te voorkomen, aldus Rasmussen. Hij betuigde zijn solidariteit met de Turken.

Turkije verzocht om consultaties op grond van artikel 4 van het NAVO-verdrag, waarmee iedere bondgenoot kan verzoeken om overleg als naar de mening van een van hen de territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid wordt bedreigd.

Het zou pas de tweede keer in het 63-jarig bestaan van de NAVO zijn dat de bondgenoten bijeenkwamen op basis van artikel 4. De eerste keer, in 2003, was ook op verzoek van Turkije tijdens de Irakoorlog.

Artikel 5, waarin een gewapende aanval op een NAVO-lid wordt beschouwd als een aanval op alle bondgenoten, werd niet besproken, aldus Rasmussen.