ANKARA - Het Syrische leger heeft vorige week vrijdag op nog een Turks vliegtuig geschoten, maar dat is niet geraakt.

Het toestel was op zoek naar het F-4 verkenningsvliegtuig dat eerder op de dag voor de Syrische kust werd neergeschoten en in de Middellandse Zee verdween.

Dat heeft een regeringswoordvoerder maandag gezegd.

Het niet-geraakte toestel was betrokken bij de zoekactie naar de F-4 en zijn bemanning. Toen het Turkse leger Syrië duidelijk maakte dat het om een reddingsactie ging, werd de aanval gestaakt, aldus de zegsman.

Vijandige actie

De Turkse vicepremier Bulent Arinc zei maandag dat zijn land zich binnen het raamwerk van de internationale wet zal beschermen tegen de ''vijandige actie'' van Syrië. Hij voegde eraan toe dat het neerhalen van het toestel ''niet ongestraft'' kan blijven.

Arinc dreigde met het afsluiten van de stroom naar het buurland. ''Wij hebben overwogen dat wij om humanitaire redenen stroom moeten leveren aan Syrië, zodat de mensen niet in hun dagelijks leven worden getroffen. Op dit moment zullen wij elektriciteit blijven leveren, maar binnen een of twee dagen komt er een verklaring of we daarmee doorgaan'', zei de vicepremier.

Europa

Eerder op de dag veroordeelden de Europese ministers van buitenlandse zaken het neerhalen van het Turks gevechtsvliegtuig. De Europese Unie ziet echter niets in militair ingrijpen om het geweld in Syrië te doen stoppen.

"Wat er is gebeurd moet zeer serieus worden genomen, maar militaire interventie in Syrië is uitgesloten", zei minister van buitenlandse zaken Uri Rosenthal.

Lees alles over gebeurtenissen in Syrië in ons dossier