AMSTERDAM/WASHINGTON - Het grootste deel van de strenge immigratieregels in de Amerikaanse staat Arizona is strijdig met de grondwet.

Dat heeft het Hooggerechtshof maandag bepaald.

Wel mag Arizona de omstreden regel handhaven die agenten voorschrijft de verblijfsstatus na te trekken van personen die zij ervan verdenken illegaal in de Verenigde Staten te verblijven.

Maar de negen rechters van het hoogste hof van de VS hielden de mogelijkheid open dat ook die regel met succes voor de rechter wordt aangevochten.

Het voorschrift blijft niet alleen bungelen, het hooggerechtshof maakte het ook krachteloos door de politie te verbieden mensen te arresteren op grond van geringe verdenkingen die met immigratie verband houden.

Republikeinen

De uitspraak is een tegenvaller voor conservatieve Republikeinen, die op een strenger optreden tegen illegalen aandringen. Mitt Romney, de rivaal van de Democratische president Barack Obama in de verkiezingen van november, nam tijdens de voorverkiezingen stevig stelling.

Nu Romneys partij zich achter hem heeft geschaard, en hij met Obama strijdt om de gunsten van de vele Latino's in de VS, slaat hij een mildere toon aan.

Lees alles over de Amerikaanse verkiezingen in ons dossier