CAIRO - De aanstaande president van Egypte, Mohammed Mursi, heeft zondagavond opgeroepen tot eenheid.

In de eerste toespraak na zijn verkiezingszege herhaalde de moslimbroeder dat hij ''een president voor alle Egyptenaren'' wil zijn.

Mursi wordt de opvolger van Hosni Mubarak. Die werd vorig jaar verdreven na een volksopstand. Mursi prees de ''martelaren'' van de opstand en zei dat ''de revolutie doorgaat''.

Eerder zondag sprak Mursi al verzoenende taal naar de huidige machthebbers. Hij prees ''het eerbare en rechtvaardige rechtsstelsel'' en de ''moedige mannen van het leger en de politie die het democratische proces met alle eer hebben beschermd''.

Bekijk een deel van de speech van Mursi:

Shafiq

De verliezende presidentskandidaat in Egypte, Ahmed Shafiq, heeft winnaar Mursi gefeliciteerd. Shafiq wenst de nieuwe president succes bij zijn ''moeilijke missie'', meldt staatspersbureau MENA.

Shafiq en Mursi hadden het vorig week tegen elkaar opgenomen in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Daarin kreeg Mursi 51,7 procent van de stemmen en Shafiq 48,3 procent. Mursi begint op 1 juli aan zijn nieuwe baan.

Rosenthal

Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken feliciteert de Egyptische moslimbroeder Mohammed Mursi met het winnen van de presidentsverkiezingen. De minister zegt de nieuwe president op zijn daden te zullen beoordelen.

Volgens Rosenthal zal Mursi als president Egypte ''verder moeten leiden op de ingeslagen weg van democratische transitie''.

Hierbij is het van belang dat de ''rechtstatelijkheid wordt versterkt, de straffeloosheid wordt tegengegaan en fundamentele mensenrechten, waaronder de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst en levensbeschouwing, worden gewaarborgd'', aldus de Nederlander.

VS en EU

President Barack Obama van de VS en EU-buitenlandchef Catherine Ashton hebben Mursi ook gefeliciteerd met de overwinning van de presidentsverkiezingen. Dat lieten zij zondag middels een verklaring weten.

Obama belde Mursi na diens overwinning op en deelde hem mee dat de VS hulp zou bieden aan Egypte om de overgang tot democratie goed te laten verlopen. Hij benadrukte zijn interesse om samen te werken en de vele gezamenlijke belangen van beide landen te continueren.

Cahterine Ashton noemde de overwinning een ''belangrijke mijlpaal in de Egyptische democratie''. Ze drong aan om de nieuwe regering te vormen uit alle verschillende sociale groeperingen die Egypte rijk is.

Witte Huis: Verkiezing Mursi is mijlpaal

Overzicht: Egypte sinds de revolutie

Alles over Egypte in ons dossier

Moslimbroeder Mursi nieuwe president Egypte