AMSTERDAM - De presidentskandidaat van de Moslim Broederschap in Egypte, Mohammed Mursi, wordt de nieuwe president van Egypte.

De kiescommissie maakte de langverwachte uitslag zondag bekend in Caïro.In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen versloeg Mursi Ahmed Shafiq, de laatste premier onder ex-president Mubarak.

Op het Tahrirplein in Caïro wachtten tienduizenden mensen in de drukkende hitte op de bekendmaking. Het plein was het epicentrum van de opstand van vorig jaar. Toen bleek dat Mursi had gewonnen, ging een groot gejuich op.

De menigte riep leuzen als 'Allah is groot' en 'Weg met het militaire bestuur'. Aanhangers van Mursi reden claxonnerend door de straten van Caïro.

De feestvreugde had vooral te maken met de nederlaag van Shafiq. Hij was de laatste premier onder Mubarak en werd gezien als de kandidaat van de militaire raad die Egypte nu regeert.

Stemmen

Er werden ruim 26 miljoen stemmen uitgebracht, een opkomst van 51 procent. Mursi haalde 51,7 procent van de stemmen en Shafiq 48,3 procent.

Terwijl op het Tahrirplein de menigte in de hitte wachtte op de uitslag, nam de voorzitter van de kiescommissie, Farouq Sultan, ruim de tijd om de uitslag bekend te maken. Hij ging uiterst gedetailleerd in op de gang van zaken voorafgaand en tijdens de verkiezingen.

Bekijk de video

Vorig weekend

De tweede ronde van de verkiezingen was vorige week zaterdag en zondag. De uitslag liet lang op zich wachten omdat advocaten van beide kandidaten protesten hadden ingediend wegens vermeende onregelmatigheden die onderzocht moesten worden.

Mursi wordt de opvolger van Hosni Mubarak. Die werd in februari vorig jaar gedwongen te vertrekken na een opstand door het volk.

De 60-jarige Mursi is een in de Verenigde Staten opgeleide ingenieur. Onder het bewind van Mubarak zat hij enige tijd gevangen.

Extra veiligheidstroepen

De Egyptische autoriteiten hebben zondag extra veiligheidstroepen naar Caïro gestuurd en de politie opdracht gegeven 'stevig op te treden' als de wet wordt overtreden.

Beide kandidaten hebben hun aanhangers opgeroepen de straat op te gaan en er wordt gevreesd voor een geweldsuitbarsting in de Egyptische hoofdstad.

Egypte sinds de revolutie

Alles over de ontwikkelingen in Egypte

Alles over de onrust in het Midden-Oosten

Moslimbroeder Mursi nieuwe president Egypte