ISTANBUL - De Turkse regering zal dinsdag bekend maken hoe zij zal reageren op het neerschieten van een Turks gevechtsvliegtuig door Syrië, afgelopen vrijdag.

Dat zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmed Davutoglu zondag in een interview met de Turkse staatszender TRT.

Davutoglu zei dat uit analyse van beschikbare informatie blijkt dat de F4 Phantom, die op test- en trainingsmissie was en geen wapens aan boord had, boven internationale wateren is neergeschoten.

Het passeerde korte tijd de Syrische grens, maar werd door Turkije zelf gewaarschuwd dat het de grens schond, aldus Davutoglu. Volgens de minister heeft Syrië niet gewaarschuwd voor het neerschieten van het vliegtuig.

Overlegd

De Turkse regering heeft zaterdag overlegd met meer dan tien ministers van buitenlandse zaken wereldwijd, onder andere met de Verenigde Staten, Irak en Saudie-Arabië.

Vandaag staan ontmoetingen met partijleiders in het Turkse parlement op het programma, voor maandag staat een kabinetsoverleg gepland.

Davutoglu kondigde aan dat Turkije ‘zonder aarzelen en resoluut de benodigde stappen neemt’.

NAVO

Op verzoek van Turkije komen dinsdag gezanten van de NAVO-lidstaten bijeen voor overleg over het neerhalen van het vliegtuig. Dit zei een woordvoerder van de NAVO zondag.

Turkije heeft op grond van het NAVO-verdrag verzocht om consultaties, aldus woordvoerder Oana Lungescu. ''Op grond van artikel 4 van het verdrag kan iedere bondgenoot verzoeken om overleg wanneer naar de mening van een van hen hun territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid wordt bedreigd.''

''De Noord-Atlantische Raad komt dinsdag samen. Wij verwachten dat Turkije een presentatie zal geven over het recente incident'', aldus de woordvoerder.

Bondgenoten

Een NAVO-diplomaat zei dat het aan Turkije en de bondgenoten is om te beslissen hoe ze verder willen gaan. ''Wat Turkije nodig kan hebben, is politieke steun. We hebben geen andere aanvraag gehad. Het hoeft niet te leiden tot de volgende stap. Het is belangrijk dat de bondgenoten solidariteit en hun zorg laten zien."

De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague veroordeelde het neerschieten van het vliegtuig als ''schandalig'' en zei dat Groot-Brittannië klaar was om krachtige maatregelen tegen Syrië door de VN-Veiligheidsraad te ondersteunen.

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 27 EU-lidstaten buigen zich maandag over de oplopende spanningen met Syrië tijdens een vergadering in Luxemburg. Syrië stond al op de agenda wegens de aanhoudende gewelddadige onderdrukking van de oppositie in het land. Onder meer Nederland pleit voor nieuwe maatregelen.

Wrak

Turkije weet waar het wrak van de neergeschoten Turkse straaljager ligt, maar het toestel is nog niet daadwerkelijk gevonden. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken zondag laten weten. De coördinaten van het toestel zijn bekend waardoor kan worden geconcludeerd dat het op ongeveer 1300 meter diepte in Syrische wateren ligt.

Over het lot van de twee piloten is niets bekend. Het is niet duidelijk of zij hun schietstoel hebben kunnen gebruiken.

De Turkse minister van Buitenlandse Zaken liet eerder weten dat het zoeken naar de twee bemanningsleden nog in volle gang was en dat dit in coördinatie met Syrië ging. Van een gezamenlijke operatie was volgens hem geen sprake.

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier

Turkije besluit dinsdag over actie tegen Syrië