ASUNCION - De pas benoemde president van Paraguay Federico Franco heeft zaterdag te kennen gegeven dat hij het afgezette staatshoofd Fernando Lugo zal vragen te helpen in de strijd tegen de onrust die heerst in de Latijns-Amerikaanse regio.

Die ontstond nadat de Paraguayaanse Senaat afgelopen vrijdag Lugo ontbond van zijn taken. Brazilië en Argentinië riepen zaterdag (plaatselijke tijd) hun ambassadeurs terug voor overleg.

De nieuwe president beloofde ook er alles aan te doen om de Argentijnse regering te overtuigen van de legitimiteit van de afzetting van Lugo. Dit nadat Argentinië bekend had gemaakt dat het zijn ambassadeur terugtrekt uit Paraguay.

Woede Latijns-Amerika

Eerder reageerde Argentinië woedend op de afzetting en weigerde het Franco te erkennen als nieuwe president, net als veel andere lidstaten van de unie van Zuid-Amerikaanse landen (UNASUR).

Ook de belangrijkste handelspartner van Paraguay, Brazilië, riep zijn ambassadeur terug. Het parlement van de grootmacht binnen Latijns-Amerika noemde de manier waarop de machtswisseling plaatsvond ''een breuk in de fundamentele beginselen van de democratie''.

Verscheidene ministers van Buitenlandse Zaken van de UNASUR-landen gingen naar Paraguay om de situatie daar te peilen.

De EU volgt de ontwikkelingen in het land met bezorgdheid, maar vindt wel dat de ''democratische wil'' van het volk moet worden gerespecteerd.

Lugo werd deze week afgezet, onder meer omdat hij zijn werk niet goed zou hebben gedaan tijdens een conflict tussen boeren en politie vorige week. Daarbij kwamen 17 mensen om. Vlak daarna werd Franco beëdigd tot president.

Latijns-Amerika woedend na afzetting Lugo