ASUNCION - Latijns-Amerikaanse landen hebben woedend gereageerd op de snelle afzetting van Fernando Lugo als president van Paraguay.

Ze weigeren Frederico Franco te erkennen als zijn opvolger. Peru riep zaterdag om een spoedzitting van de Unie van Zuid-Amerikaanse landen (UNASUR).

Woedende reacties over de snelheid waarmee Lugo werd weggezet kwamen uit Bolivia, Nicaragua en Venezuela, traditioneel gezien als linkse regeringen. Maar ook rechtse regeringen als Argentinië en Chili waren verbolgen. ''Er is zonder twijfel een coup gepleegd in Paraguay'', aldus de Argentijnse president Cristina Kirchner.

Argentinië heeft zaterdag zijn ambassadeur in Paraguay teruggeroepen. De Argentijnse minister van Buitenlandse Zaken droeg de ambassadeur per direct op te vertrekken uit de hoofdstad Asunción.

Hij noemde de afzetting een ''breuk in de democratische orde''. Argentinië was daarmee het eerste land dat concrete stappen tegen de nieuwe regering van Paraguay onderneemt.

Brazilië

Na Argentinië heeft ook Brazilië zijn ambassadeur in Paraguay teruggeroepen voor overleg over de afzetting van Fernando Lugo. Dat liet het Braziliaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zondag weten.

Net als de Argentijnen, spreken de Brazilianen van een ''aanval op de fundamentele beginselen van de democratie''.

Brazilië verwijt de nieuwe president Federico Franco dat hij Lugo niet de kans heeft geboden zich te verdedigen tegen de beschuldigingen die tot zijn aftreden leidden.

Brazilië is de grootste economie binnen Latijns-Amerika en ook de belangrijkste handelspartner van Paraguay.

Venezuela

De Venezolaanse leider Huga Chavez noemde de afzetting niet alleen een actie tegen Lugo, maar ook tegen de UNASUR. De Centraal-Amerikaanse staten riepen op Lugo's afzetting niet te accepteren.

Verscheidene ministers van Buitenlandse Zaken van de UNASUR-landen (Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Chili, Ecuador, Guyana, Peru, Suriname, Uruguay en Venezuela) gingen naar Paraguay om de situatie daar te peilen.

Bezorgdheid

De Europese Unie zei dat het land de ''democratische wil'' van het volk moet respecteren. De EU volgt de ontwikkelingen in het land met bezorgdheid.

Lugo werd deze week afgezet, onder meer omdat hij zijn werk niet goed zou hebben gedaan tijdens een conflict tussen boeren en politie vorige week. Toen kwamen 17 mensen om. Vlak daarna werd Franco beëdigd tot president. Paraguay is een van de armste landen van Latijns-Amerika.

Latijns-Amerika woedend na afzetting Lugo