CAÏRO - De uitslag van de presidentsverkiezingen in Egypte wordt zondag bekendgemaakt. Dat heeft de voorzitter van de Egyptische kiesraad zaterdag aangekondigd.

Veel Egyptenaren kijken met argusogen uit naar de uitslag, die lang op zich liet wachten. Onmiddellijk na de verkiezingsdag eiste Mohammed Morsi, de kandidaat van de Moslimbroederschap, de overwinning op.

Zijn rivaal Ahmed Shafiq, die geldt als de favoriet van het leger, vecht die bewering aan en beschouwt zichzelf als de winnaar.

De liberale partijen in Egypte hebben zaterdag de Verenigde Staten beticht van pogingen de uitslag van de presidentsverkiezingen naar hun hand te zetten.

Washington

Washington zou de Opperste Raad van de Strijdkrachten bewerken om de macht aan de Moslimbroeders over te dragen, maar moet daarmee stoppen.

Dat staat in een verklaring van de liberale partijen die samen optrekken in het Egyptische parlement. De verklaring wrijft de Moslimbroederschap aan dat die de revolutie 'kaapt'.

Woensdag maande de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton het Egyptische leger 'de democratische machtswisseling te steunen, en zich terug te trekken door het gezag over te dragen'.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier