ANKARA - De Turkse president Abdullah Gül heeft zaterdag gezegd dat de door Syrië neergeschoten Turkse straaljager mogelijk het Syrische luchtruim heeft geschonden.

"Maar het is routine voor straaljagers dat ze soms over nationale grenzen komen als je kijkt naar hun snelheid over zee'', voegde hij eraan toe.

Volgens Gül gebeuren ''deze dingen zonder kwade bedoelingen''. Tegelijk verklaarde Gül dat het neerhalen van het gevechtsvliegtuig niet kan worden genegeerd. Een onderzoek naar het incident moet uitwijzen of het vliegtuig mogelijk in het Turkse luchtruim is neergehaald, zei hij.

Gül zei dat Ankara telefonisch contact heeft gehad met Damascus over het incident en dat een zoekactie naar het vliegtuig en de piloten nog steeds aan de gang is.

Erdogan

De Turkse premier Tayyip Erdogan, die terugkwam van een top in Brazilië toen het incident gebeurde, riep bij aankomst in Ankara meteen een crisisvergadering bijeen. Zijn kantoor verklaarde dat Ankara ''vastberaden'' zal optreden zodra alle details bekend zijn.

VN-secretaris generaal Ban Ki moon zei zaterdag te hopen dat Turkije en Syrië ''terughoudend'' op het incident zullen reageren en dat de reactie via diplomatieke kanalen plaatsvinden.

Zowel de marine van Turkije als die van Syrië zocht zaterdag in de Middellandse Zee naar de piloot en overblijfselen van het vliegtuig. 

Lees alles over de onrust in het Midden-Oosten in ons dossier