GAZA STAD - Door luchtaanvallen zaterdag op doelen in de Gazastrook zijn minstens drie Palestijnen om het leven gekomen onder wie een kind en een tiener. Dat hebben Palestijnse medici laten weten.

Het jongste slachtoffer was een jongen van 6 jaar die omkwam bij de stad Khan Younis. Israël ontkende zaterdag dat het iets met dit incident van doen had.

Wel bevestigde Israël dat in de nacht van vrijdag op zaterdag aanvallen waren uitgevoerd als vergelding voor het afvuren van raketten vanuit de strook op doelen in het zuiden van Israël. Zaterdagmiddag was er een aanval bij Gaza Stad.

De andere doden waren een 25-jarige man die overleed door een aanval ten oosten van Jabaliya en een tiener die bij Gaza Stad al rijdend op de motor werd geraakt.

Kampen

De nachtelijke luchtaanvallen waren onder meer gericht op twee kampen van de gewapende vleugel van Hamas. Er vielen 20 gewonden. Van Palestijnse zijde werd gereageerd door het afvuren van minstens 23 raketten. De meeste kwamen neer bij de Israëlische stad Sderot. Een persoon raakte gewond.

De radicale Palestijnse Hamas, die het in de Gazastrook voor het zeggen heeft, ging donderdag akkoord met een staakt-het-vuren als ook Israël de wapens zou laten zwijgen.

Misdaden

Egypte heeft bemiddeld over de wapenstilstand. Na enkele dagen van relatieve rust begon Israël aan het begin van het weekeinde weer met aanvallen.

Hamas noemde de aanvallen zaterdag ''misdaden'' en kondigde aan niet stil te blijven zitten. ''Niemand zal het onze strijders kwalijk nemen als ze reageren",' dreigde een woordvoerder van de gewapende vleugel van de beweging.