ASUNCION - De Senaat van Paraguay heeft vrijdag met overgrote meerderheid gestemd voor de afzetting van president Fernando Lugo. Het linkse staatshoofd accepteert zijn afzetting.

President Fernando Lugo van Paraguay accepteert zijn afzetting door de Senaat. Dit zei hij vrijdag (plaatselijke tijd), nadat het in Asunción tot botsingen was gekomen. De politie zette traangas in en vuurde rubberen kogels af op duizenden linkse Lugo-aanhangers.

Eerder had Lugo de afzettingsprocedure een ''staatsgreep'' genoemd en aangekondigd naar het constitutionele hof te stappen. Volgens de grondwet van het Zuid-Amerikaanse land wordt hij nu vervangen door een van zijn felle tegenstanders, vicepresident Federico Franco.

Boeren

Volgens de meerderheid in de Senaat heeft Lugo zijn functie niet goed vervuld. Zo zou hij niet goed zijn omgegaan met een conflict tussen de politie en boeren die hun land moeten verlaten. Bij botsingen vielen vorige week 17 doden.

De Kamer van Afgevaardigden had de Senaat donderdag gevraagd de afzettingsprocedure op te starten. Lugo liet zich daarbij niet door een advocaat vertegenwoordigen.

Senaat Paraguay stemt president weg