ANKARA - Het Turkse gevechtsvliegtuig dat vrijdag neerstortte bij Syrië, is neergehaald door het Syrische regime.

De Syrische strijdkrachten hebben zaterdagochtend toegegeven dat zij een Turks gevechtsvliegtuig hebben neergeschoten. Dat zou zijn gebeurd ''boven Syrische territoriale wateren''.

Na een zitting van het veiligheidskabinet onder leiding van de Turkse premier Recep Tayyip Erdogan was vrijdagavond in Ankara ook al gesteld dat de Syriërs het toestel hebben neergeschoten.

Eerder op de avond liet Erdogan weten dat Syrië zijn excuses had aangeboden voor het neerhalen van het toestel. Later kwam hij daar op terug en verklaarde nog niet zeker te weten wat er was gebeurd.

Reddingsoperatie

De straaljager vloog bij de grens van Turkije en Syrië toen het contact verloren ging. Getuigen uit de Syrische kuststad Latakia zeggen dat het Syrische leger het toestel uit de lucht heeft geschoten. Volgens Erdogan is er een reddingsoperatie in de Middellandse Zee aan de gang.

Turkije was lang een bondgenoot van het Syrische regime. Vorig jaar koos Ankara de kant van de Syrische demonstranten en opstandelingen.

Turkije beschermt de rebellen van het Vrije Syrische Leger, die vanuit het bergachtige grensgebied proberen het regime in Damascus te verdrijven.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten