MANAMAH - De leider van de sjiitische oppositie in Bahrein is vrijdag gewond geraakt toen de oproerpolitie met harde hand een demonstratie uiteen dreef.

Een traangaspatroon of een schokgranaat raakte Sheik Ali Salman in zijn schouder en rug.

De secretaris-generaal van Al Wefaq, de belangrijkste sjiitische oppositiepartij in het oliestaatje, nam in de hoofdstad Manamah deel aan de gebruikelijke betogingen rond het vrijdaggebed.

Zijn huid vertoonde rode striemen, maar hij leek verder niets te mankeren. Eerder weet Salman de verwondingen aan rubberkogels.

Protestmars

Salman wilde zich naar eigen zeggen aan het hoofd van zo'n veertig demonstranten bij een protestmars voegen, toen hij op de politie stuitte. Die beval hem rechtsomkeert te maken, en opende vervolgens het vuur.

Hassan al-Marzooq, een andere voorman van de oppositie, is volgens Al Wefaq door een rubberkogel in zijn nek geraakt. Hij is in een particulier ziekenhuis opgenomen. Volgens Salman nam de politie voor het eerst doelbewust oppositieleiders op de korrel.

Al zestien maanden heerst er een opstand in Bahrein. De sjiitische meerderheid wil een grotere stem in de landspolitiek. De druk op de overwegend soennitische bestuurlijke elite neemt toe om de sjiitische oppositie tegemoet te komen.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten