CAIRO - Kandidaat Mohammed Mursi van de Moslimbroederschap heeft de Egyptische autoriteiten vrijdag gemaand de uitslagen van de presidentsverkiezingen zo snel mogelijk bekend te maken.

De Broederschap zegt dat Mursi de verkiezingen heeft gewonnen, maar de bekendmaking wordt opgehouden omdat legerkandidaat Ahmed Shafiq de resultaten aanvecht. Mursi waarschuwde de autoriteiten de 'volkswil' niet te manipuleren.

Mursi zei dat zich een front begint te vormen tegen een reeks besluiten van de regerende militaire raad die de bevoegdheden van de nieuwe president inperken.

Hij zei dit op een persconferentie waar ook een groep publieke figuren en vertegenwoordigers van jongeren aanwezig waren om de druk op de generaals te vergroten.

Verwarring

De Opperste Raad voor de Strijdkrachten beschuldigde eerder vrijdag de Moslimbroederschap ervan de spanningen in het land te vergroten. "Het voortijdig bekendmaken van uitslagen, voor de officiële verklaring, is een van de voornaamste redenen voor de verdeeldheid en verwarring die op het politieke toneel heersen", zei de raad.

De raad verdedigde ook de besluiten om zichzelf meer macht te geven, ten koste van de nieuwe president. Volgens de raad is dit nodig om het land in deze 'kritieke periode' te kunnen besturen.

De raad waarschuwde dat iedere poging om 'publieke en private belangen te schaden' op een 'ferm' antwoord kan rekenenen.

Alles over de situatie in Egypte en de Onrust in het Midden-Oosten