ISLAMABAD - De vroegere minister Raja Pervez Ashraf wordt de nieuwe premier van Pakistan. Het parlement keurde zijn voordracht vrijdag goed. Ashraf volgt Yusuf Raza Gilani op, die dinsdag uit zijn functie werd gezet.

Ashraf is net als Gilani lid van de machtige Pakistaanse Volkspartij. Hij kwam in beeld nadat de beoogde nieuwe premier, Makhdoom Shahabuddin, in de problemen was gekomen. Shahabuddin wordt verdacht van corruptie en fraude. Justitie eist zijn arrestatie.

Toen Shahabuddin in 2010 minister van Volksgezondheid was, mochten twee bedrijven meer efedrine invoeren dan was toegestaan.

Efedrine wordt gebruikt in astmamedicijnen, maar is ook een grondstof van de drug methamfetamine. Een deel van de illegale import zou bij drugsdealers zijn terechtgekomen.

Smeergelden

Gilani moest eerder deze week vertrekken als premier, omdat hij een bevel van het hooggerechtshof naast zich had neergelegd. De opperrechters eisten dat een onderzoek naar president Asif Ali Zardari zou worden heropend.

Zardari zou smeergelden hebben overgemaakt naar Zwitserse bankrekeningen. Volgens de toenmalige premier Gilani kon president Zardari niet worden vervolgd, omdat hij onschendbaar is.

Ashraf nieuwe premier Pakistan