ANKARA - Een Turks gevechtsvliegtuig dat vrijdag neerstortte bij Syrië, is mogelijk neergehaald door het Syrische regime.

De Turkse premier Recep Tayyip Erdogan zei aanvankelijk dat Syrië zijn excuses had aangeboden, maar kwam daar later op terug. Hij verklaarde dat hij nog niet zeker wist wat er is gebeurd.

De straaljager vloog bij de grens van Turkije en Syrië toen het contact verloren ging. Getuigen uit de Syrische kuststad Latakia zeggen dat het Syrische leger het toestel uit de lucht heeft geschoten.

De twee piloten zouden vervolgens zijn opgepakt. Erdogan wilde alleen zeggen dat de militairen nog leven en dat er een reddingsoperatie in de Middellandse Zee aan de gang is.

Bondgenoot

Turkije was lang een bondgenoot van het Syrische regime. Vorig jaar koos Ankara de kant van de Syrische demonstranten en opstandelingen.

Turkije beschermt de rebellen van het Vrije Syrische Leger, die vanuit het bergachtige grensgebied proberen het regime in Damascus te verdrijven. Als de Turkse straaljager inderdaad is neergeschoten door Syrië, kunnen de verhoudingen tussen de buurlanden verder verslechteren.

Alles over de onrust in het Midden-Oosten