BRUGGE - De Nederlander die is aangehouden in verband met de zogenoemde kasteelmoord in België, blijft een maand langer in voorarrest.

Dat is vrijdag door een rechter in Brugge besloten. Justitie vermoedt dat hij tussenpersoon was en heeft meer tijd nodig om zijn verklaringen te onderzoeken.

 

De 48-jarige Nederlander uit Eindhoven zou contact hebben gehad met de man op wiens grond het lijk van de vermoorde kasteelheer Stijn Saelens werd gevonden. De Eindhovenaar is een broer van topcrimineel en drugsbaron Adrianus van Wesenbeeck.

Eerder waren in de spraakmakende zaak al drie personen gearresteerd: grondeigenaar Pierre Serry en de schoonvader en zwager van de 34-jarige Saelens. De familieleden worden ervan verdacht de opdracht voor de moord te hebben gegeven.

Beroep

De advocaat van de Nederlander heeft beroep aangetekend tegen de verlenging van het voorarrest. Hij erkent dat er (telefonische) contacten waren tussen zijn cliënt en een verdachte, maar die hadden ''niets te maken met het dossier''. Zowel Serry als de Eindhovenaar zijn volgens Belgische media actief in het drugsmilieu.

Een officier van justitie van het parket Brugge stelde donderdag ''voldoende aanwijzingen'' te hebben dat de Nederlander tussenpersoon was of zelfs betrokken bij de uitvoering van de moord.

Het slachtoffer Saelens verdween eind januari spoorloos uit zijn kasteel in Wingene bij Brugge. Zijn lichaam werd ruim twee weken later ontdekt in het bos van Serry in het nabijgelegen Maria-Aalter.