OSLO - De Noorse massamoordenaar Anders Behring Breivik is volgens zijn advocaten niet gestoord en moet niet naar een psychiatrische inrichting.

Hij moet worden vrijgesproken of de ''lichtst mogelijke'' straf krijgen. Dit heeft de verdediging van Breivik aan het slot van het proces in Oslo naar voren gebracht.

De aanklagers hebben betoogd dat Breivik gestoord is, maar advocaat Geir Lippestad zei dat de beklaagde werd gedreven door politiek extremisme en niet door de drang geweld te plegen. Hij moet worden vrijgesproken of veroordeeld.

Hij moet worden vrijgesproken, omdat hij zou hebben gehandeld uit ''noodweer'' aldus de raadsman, om Noorwegen te beschermen tegen een ''mosliminvasie''.

De rechters doen op 24 augustus hun uitspraak.

Vrijspraak

Vrijdag nam Breivik zelf ook het woord. Hij sprak na hartverscheurende getuigenissen van vijf mensen die hun dierbaren waren verloren. Hij herhaalde dat zijn daad barbaars maar noodzakelijk is geweest. Hij eiste vrijspraak omdat de moordpartij was bedoeld om het land te beschermen.

Nabestaanden van de slachtoffers zijn toen uit de rechtszaal weggelopen. Meer dan 30 mensen stonden op toen de rechter tegen Breivik zei dat hij mocht spreken.

''Hij heeft spreekrecht. Wij hebben niet de verplichting om te luisteren'', zei een van hen. ''Het luisteren naar hem maakt ons ziek.''

De raadsman van Breivik is formeel verplicht om vrijspraak te pleiten, omdat Breivik heeft verklaard niet schuldig te zijn. Dit ondanks zijn erkenning dat hij de aanvallen heeft uitgevoerd. Toen de rechter vroeg of de raadsman vrijspraak pleitte, ontkende Lippestad dit eerst, maar even later zei hij: ''Het is vrijspraak, dat is juist''.

Kliniek

Donderdag hielden de aanklagers hun requisitoir. Zij wilden dat Breivik naar een psychiatrische kliniek wordt gestuurd in plaats van naar de gevangenis.

Volgens het openbaar ministerie staat weliswaar niet onomstotelijk vast dat Breivik psychotisch was toen hij zijn aanslagen pleegde, maar zijn er voldoende twijfels over zijn geestelijke gesteldheid om hem ontoerekeningsvatbaar te verklaren.

Pleidooi

Lippestad zei aan het begin van zijn pleidooi nogmaals dat Breivik toegeeft dat hij op 22 juli vorig jaar een bom tot ontploffing bracht bij een regeringsgebouw in Oslo en een slachting aanrichtte onder deelnemers van een kamp van de jongerenorganisatie van de Noorse Arbeiderspartij op het eiland Utøya.

Hij noemde het 'bijna niet te begrijpen' dat het 'kleine, veilige Noorwegen' getroffen zou worden door een dergelijke terreuraanslag en dat verklaart volgens hem mogelijk dat psychiaters verschillende conclusies hebben getrokken over de psychische gesteldheid van Breivik.

De rechtbank doet naar verwachting volgende maand uitspraak. Als de rechtbank met de aanklagers meegaat, zal de grootste Noorse massamoord in vredestijd niet als een politieke terreurdaad, maar als het werk van een bloeddorstige gek de boeken in gaan.

Alles over het proces tegen Breivik

Verdediging Breivik houdt slotpleidooi