KABUL - Bij de gijzeling in een chique hotel ten westen van de Afghaanse hoofdstad Kabul zijn vrijdag meer dan 26 doden gevallen.

De politiechef van Kabul, Ayoub Salangi, zei dat er 15 burgers, drie bewakers, een politieagent en alle zeven daders zijn gedood.

Zwaarbewapende Talibanstrijders overvielen donderdag vlak voor middernacht het hotel Spozhmai aan het Qarghameer. Eén van de aanvallers blies zichzelf op. Na een belegering van circa 12 uur slaagden leger en politie erin de 40 gijzelaars te bevrijden.

Hotel Spozhmai ligt aan een meertje 10 kilometer ten westen van het stadscentrum. Het is een populair oord voor uitstapjes en picknicks voor bemiddelde bewoners van Kabul.

Gebedsdag

Donderdagavond, de avond voor de gebedsdag en het weekeinde, zijn er doorgaans feesten. Volgens de puriteinse Taliban staan die in het teken van drank en prostitutie.

De gijzeling toont de kracht van de radicaalislamitische Taliban, zelfs na ruim 10 jaar bestrijding door de NAVO en Afghaanse troepen.

De NAVO is bezig haar 130.000 militairen uiterlijk eind 2014 terug te trekken uit het land. President Hamid Karzai waarschuwde woensdag nog dat de aanvallen van de Taliban toenemen.

Volgens de president vallen er elke dag circa 20 à 25 doden onder de Afghaanse agenten en militairen. Westerse hotels en ambassades zijn daarbij ook een geliefd doelwit.

Taliban gijzelen hotelgasten in Kabul