BELGRADO - Een netwerk van tien mensen, onder wie twee hoge Servische overheidsfunctionarissen, hielp Ratko Mladic jarenlang op vrije voeten te blijven.

De krant Danas in Belgrado meldt vrijdag dat de Servische aanklager voor oorlogsmisdaden het hele netwerk van helpers heeft blootgelegd.

Behalve de twee hoge functionarissen kwamen de meeste helpers uit kringen rond de familie van Mladic.

Volgens een bron van Danas die bij het onderzoek betrokken is, heeft de Servische justitie nu ook een goed beeld van de bewegingen van Mladic, waarmee hij uit handen bleef van justitie.

Chef-staf

Een van de hoge functionarissen Mladic die hielpen om jarenlang uit handen van het Joegoslavië-Tribunaal te blijven, was voormalig chef-staf van het Joegoslavische leger Nebojsa Pavkovic.

Doorgaans goed geïnformeerde bronnen in Belgrado menen dat een andere verdachte hoge functionaris het voormalig hoofd van de militaire veiligheidsdienst generaal Aca Tomicis is.

Aanklager Vukcevic weigerde dat echter te bevestigen of te ontkennen. Hij noemde wel de naam van een derde hoge functionaris, Rade Bulatovic, voormalig hoofd van de Binnenlandse Veiligheidsdienst

Oorlogsmisdaden

Het Joegoslavië-Tribunaal in Den Haag beschuldigde de Bosnisch-Servische oud-generaal al in 1995 van oorlogsmisdaden. Pas een jaar geleden arresteerde de Servische justitie hem. Hij werd daarop overgebracht naar de VN-unit van de gevangenis in Scheveningen.

Hoofdaanklager Serge Brammertz van het tribunaal drong tijdens zijn laatste bezoek aan Belgrado, een maand geleden, aan op meer haast bij het blootleggen van helpersnetwerken van door het tribunaal gezochte verdachten. Hij wilde met name weten of hoge functionarissen van staatsinstellingen ook deel uitmaakten van dat netwerk.